نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

تلاش برای احیای سرفصل تجهیزات در لایحه بودجه ۱۴۰۱

تلاش برای احیای سرفصل تجهیزات در لایحه بودجه ۱۴۰۱


 

 

حذف اعتبار تجهیزات آزمایشگاهی در بودجه آزمایشگاهی در بودجه 1401 سبب تسریع در خروج نخبگان می شود.

 

 

مدیر کل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهشی وزارت علوم گفت: حذف اعتبار تجهیزات آزمایشگاهی در بودجه ۱۴۰۱ سبب تسریع در خروج نخبگان و کند شدن رشد علمی و فناوری رقابت پذیر خواهد شد.

عبدالساده نیسی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اعلام اینکه در لایحه بودجه ۱۴۰۱ هیچ اعتباری برای سرفصل تجهیزات آزمایشگاهی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها در نظر گرفته نشده است، اظهار کرد: در حوزه آکادمیک و دانشگاهی بدون شک آزمایشگاه‌ها محور اصلی پژوهش و تحقیقات هستند؛ از این رو تجهیز و به روزرسانی آزمایشگاه‌ها از اهم موضوعات امر پژوهش در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی است.

وی ادامه داد: تمام تحقیقات و فناوری‌ها مبتنی بر تجهیزات «های‌تک» هستند اما از یک سو این تجهیزات گران قیمت بوده و از سوی دیگر باید به روز شوند و در صورتی که این تجهیزات به روز و آپدیت نشوند، عملاً به فناوری که کشور به دنبال آن هست، نخواهیم رسید.

سهم بودجه تجهیزات در سال‌های ۹۸ و ۹۹/ انباشت تجهیزات معیوب

مدیر کل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهشی وزارت علوم افزود: در بودجه ۱۴۰۰ نیز بودجه مربوط به تجهیزات آزمایشگاه‌ها در بندی بود که هیچ وقت آن اعتبار تخصیص پیدا نکرد. در بخش تأمین و بروزرسانی تجهیزات آزمایشگاهی بعد از تخصیص وام ارزی (فاینانس) در سال ۱۳۸۶، تا سال ۹۸ اعتبار قابل توجهی به دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی تعلق نگرفت که همین امر موجب انباشت تجهیزات معیوب بسیاری شد.

بودجه‌ای که نصفه و نیمه تعلق گرفت

وی خاطرنشان کرد: صرفاً در سال ۹۸ از صندوق توسعه ملی ۴۰ میلیون یورو اختصاص یافت و در سال ۹۹ قرار بود ۳۰ میلیون یورو تخصیص یابد اما سازمان برنامه فقط ۱۰ میلیون یورو اختصاص داد. بنابراین در سال‌های ۹۸ و ۹۹ مجموعاً حدود ۵۰ میلیون یورو از منابع صندوق توسعه ملی به خرید تجهیزات و پروژه‌های آزمایشگاهی اختصاص یافت که با توجه به گسترش دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و در مقابل نیازمندی‌های موجود برای تجهیز و به روز رسانی آزمایشگاه‌ها اندک بوده و جوابگوی نیازها نیست.

ابراز نگرانی از عقب ماندگی در بحث فناوری و تسریع خروج نخبگان

این مقام مسول وزارت علوم نسبت به عدم تخصیص بودجه مستقل به تجهیزات آزمایشگاهی در لایحه ۱۴۰۱ ابراز نگرانی کرد و با اشاره به تبعات آن گفت: اگر اعتباری برای این تجهیزات در نظر گرفته نشود، دانشمندان و فناوران ما در بحث فناوری، تحقیقات ناب و تولیدات مقالات عقب خواهند ماند.

نیسی تصریح کرد: بسیاری از دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اساتید ما که برای فرصت مطالعاتی به خارج از کشور می‌روند، مهمترین برنامه شأن این است که بتوانند تحقیقات خود را به واسطه تجهیزات به روز انجام دهند که با نادیده گرفتن اعتبار برای آن، دو اتفاق مهم رخ می‌دهد؛ نخست اینکه به فناوری با تکنولوژی بالا و تحقیقات اصیل و ناب نخواهیم رسید و در درجه دوم خروج نخبگان را تسریع خواهیم کرد.

مدیر کل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهشی وزارت علوم ادامه داد: با توجه به رخ دادن برخی فجایع حین امور آزمایشگاهی که منجر به مرگ دانشجویان و دانشگاهیان نیز می‌شود، تأمین و حمایت از دستگاه‌ها و نوسازی تجهیزات و رصد وضعیت ایمنی بسیار حائز اهمیت است.

وی با اشاره به اینکه در خصوص دفع پسماندها لزوم حمایت از دستگاه‌ها جهت حفظ محیط زیست و امحای مناسب قابل انکار نیست، گفت: در خصوص بهداشت نیز جهت حفظ سلامت و انجام روتین‌های لازم برای کارشناسان تجهیزات پرخطر، حمایت در این بخش ضروری به نظر می‌رسد و این در حالی است که در سنوات اخیر هیچ حمایت مالی در این حوزه بعمل نیامده است.

نیسی در پایان اعلام کرد: در همین رابطه در حال رایزنی برای دیده شدن سرفصل تجهیزات در لایحه بودجه ۱۴۰۱ هستیم و وعده‌هایی در این خصوص به ما داده شده که امیدواریم محقق شود.